2021-11-04 09:30:28 SAT RAZREDNIKA U ŠKOLSKOJ KUHINJI – PRIPREMA ZDRAVOG DORUČKA ISHODI AKTIVNOSTI:
PREDMETI: Sat razrednika, Informatika, Hrvatski jezik Projektni zadatak pripreme zdravog doručka u 7.a odvijao se u nekoliko etapa, a poticaj je bila radionica odrađena u 6. razredu kada smo vagama mjerili i uz pomoć vrećica vizualizirali količinu šećera u pojedinim pićima i namirnicama. Tada smo uočili da zobene pahuljice imaju vrlo malu količinu šećera te su se nametnule kao dobar izbor za doručak i ideja za pokušaj zajedničke pripreme jednog takvog obroka u školskoj kuhinji. Meni doručka smo proširili s kajganom i grizom da udovoljimo različitim ukusima. Troškovnik smo sastavili na satu informatike uvježavajući oblikovanje tablica, formule i funkcije u MS Excelu te pretražujući cijene na internetu. Jednokratna plastika nije bila dozvoljena pa su učenici morali samostalno oprati svo posuđe koje su koristili u pripremi i jelu. Kako je sam doručak tekao pročitajte u izvještaju sastavljenom na satu Hrvatskoga jezika s učiteljicom Katarinom Pivetom Vidučić. Priprema zdravoga doručka U školskoj kuhinji 19.10. ujutro, 7.a razred u pratnji razrednice Mile Ozretić odlučio je skuhati zdravi doručak. Nastavnica Mila je otišla u kupovinu za sve sastojke potrebne za pravi zdravi doručak: griz, zobenu kašu i kajganu. Potaknuo nas je razgovor o tome tko doručkuje i što se jede za doručak? Zaključak je bio da pola razreda ne doručkuje prije polaska u školu! Zato su vrijedni učenici stavili pregače i počeli kuhati. Sve to u samo 45 minuta. Većina je podijelila različite poslove, a zbog nedostatka vremena, ostali učenici su nakon nastave uživali u pranju posuđa. Svi su zaključili da i nije tako teško doručkovati, pogotovo kad to sam pripremiš. Ovo će biti jedna zanimljiva i poučna uspomena za 7.a razred. Luciana Domić, 7.a |
Osnovna škola "Split 3" Split |