2016-12-21 17:19:41 Projekt Eko Biz U sklopu projekta Eko Biz, čiji su organizatori Javna ustanova RERA SD i udruga Zdravi grad, učenici 2.c razreda (sada 3.c) zajedno s učiteljicom Ankicom Perišić sudjelovali su u provedbi malog projekta na temu Zdrava hrana za zdrav život. Tijekom mjeseca svibnja i lipnja održali su niz aktivnosti s ciljem popularizacije ekološke hrane kod djece. Etape rada na projektu: 1. Projekt je započeo edukacijom učenika o vrstama hrane. Gost predavač bio je g.Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti George Mateljan u Splitu. Posjetili smo i prodavaonicu Bio bio gdje smo upoznali različite eko proizvode, a neke od njih smo i degustirali. 2. U sklopu poludnevnog izleta, u Sutivanu na otoku Braču posjetili smo eko vrt obiteljskog domaćinstva Majkla i Nataše Somervile. Zahvaljujući gostoprimstvu domaćina upoznali smo načine eko uzgoja brojnih biljnih vrsta. Za neke od njih smo čak i prvi put čuli kao npr. rabarbara, tikvica patišon, tomatilo … Sa zadovoljstvom smo kušali neke plodove, uživajući u bogatstvu mirisa i okusa. 3. Rad na projektu nastavili smo održavanjem dviju radionica u maloj školskoj kuhinji. U prvoj radionici, uz svesrdnu pomoć mama Sanje i Frane, sudjelovali smo u pripremi zdravog i ukusnog doručka, domaće nutele i smoothia. Mama Ana je pripremila zdrav i ukusan kruh za namaz, te smo se okrijepili vitaminskim sokovima u čijoj pripravi smo svi sudjelovali. 4. Ubrzo smo se okušali i u pripremi zdravog proljetnog ručka, juhe od tikvica. Naučili smo kako pravilno pripremiti sezonske namirnice i uživali u zajedničkom blagovanju. 5. Pripremu različitih jela rado smo nastavili i kroz kućne radionice. Pokazali smo svoje vještine u izradi kruha, ukusnog sladoleda, raznih namaza, smoothia i dr. 6. Kao dio projekta izradili smo plakat na kojem smo objedinili sve etape rada. 7. Finalno događanje projekta Eko Biz je bio sajam Eko Fjera koji je održan 17. i 18. lipnja na Prokurativama u Splitu. Pored raznih ekoloških proizvođača Dalmacije, te učenika splitskih eko škola i vrtića uspješno smo prezentirali svoje proizvode, eko kolačiće iz kućne radionice. Zahvaljujemo svim vanjskim suradnicima i onim roditeljima koji su na bilo koji način doprinjeli provedbi projekta.
učenici i učiteljica 3.c razreda Ankica Perišić
|
Osnovna škola "Split 3" Split |