2024-04-02 15:00:20

KULINARSKO-POVIJESNA RADIONICA

Kroz našu povijesnu grupu još od lani istražujemo razne aspekte živote u prošlosti. Prošle godine smo se bavili starim vijekom, a ove godine srednjim vijekom. Nastojimo istražiti baš one dijelove prošlosti za koje većinom nemamo dovoljno vremena kroz nastavu povijesti, a to je svakodnevica običnih ljudi. Na tragu toga smo se odlučili pozabaviti i prehranom u srednjem vijeku te steći pritom i neke nove vještine. 

                

Srednjevjekovna je prehrana bila dosta jednolična u odnosu na današnju; i bez nekih namirnica koje su nama danas sastavni dio života i koje koristimo gotovo svakodnevno kao npr. krumpir ili rajčice. Prehrana se većinom sastojala od žitarica kao npr. raži i ječma te  povrća i voća, a meso je prosječan čovjek jeo rijetko. Kako su naše aktivnosti uvijek usmjerene ne samo na istraživanje, nego i na to da uvijek nešto i izrađujemo na temelju istraženog; tako smo i ovaj put planirali isprobati neki od srednjevjekovnih recepata (ipak se naša skupina zove Kreativni povjesničari). No, nije bilo baš jednostavno pronaći neki recept koji bi nam bio jednostavan, zanimljiv i prilagođen našim okusnim pupoljcima (brzo smo se usuglasili da ipak nećemo pokušati pripremiti ječmenu kašu). Kako se upornost uvijek isplati, tako smo i mi pronašli recept koji smo odlučili isprobati. Riječ je o receptu za kekse koji se pripisuje srednjevjekovnoj redovnici svetoj Hildegardi iz Bingena. Ljubaznošću našeg ravnatelja koji nam je ustupio školsku pomoćnu kuhinju na korištenje, i naših spremačica koje su nam pripremile sve za našu radionicu nije nam preostalo ništa drugo doli se naoružati pregačama i isprobati recept! Pronašli smo razne varijante recepta, a mi smo se odlučili za najjednostavniju- bez začina. Moramo priznati da smo još malo „varali“ tj. prilagodili recept i keksiće prelili čokoladom, ali vjerujemo da će nam sveta Hildegarda ipak oprostiti! O ishodu naše radionice dovoljno govori činjenica da keksića u roku od 5 minuta nije bilo (pojeli smo ih, naravno), a vama toplo preporučamo da isprobate recept ovih jednostavnih zdravih keksića napravljenih od pirova brašna i bez šećera s dodatkom tamne čokolade!

Recept za kekse:
300 g pirovog brašna
90 g maslaca
70 g meda
1 jaje
2 žlice vode

Izmiješati brašno, maslac, med i jaje te dodati 2 žlice voda. Umijesiti tijesto, razvaljati otprilike na debljinu od jedan centimetar te izrezivati različite oblike ili jednostavno krugove čašom. Mi smo u jednu porciju dodali i 50 g mljevenih badema i malo cimeta, no ukusniji su nam bili keksići napravljeni po gornjem receptu- dakle bez cimeta i badema. Kekse složiti na lim i peći u pećnici 10- 15 minuta na 180 stupnjeva. Dobar tek žele vam Kreativni povjesničari!

Marija Krstinić

   

   

 
              


Osnovna škola "Split 3" Split